top of page

De Selzerbeek rond het Wienhoes


Historische foto van het WienhoesBed & Breakfast ‘t Wienhoes ligt midden in het Geuldal; de rivier de Geul stroomt op nog geen 50 meter afstand van de historische carréboerderij waarin onze B&B is gevestigd. De Geul is een rivier die met meerdere bronnen ontspringt in de gemeente Raeren in België aan de Duitse grens.


De Selzerbeek rond het Wienhoes ontspringt ongeveer een kilometer over de grens, bij Aken in Duitsland. Een groot deel van haar loop vormt de landsgrens Nederland-Duitsland tussen Mamelis en Vaals.


Al in de middeleeuwen stond er bij Mamelis een graanmolen die door de Selzerbeek werd aangedreven. Later werd dit een slijpmolen die werd gebruikt voor het slijpen en polijsten van naalden; vandaar de naam “Schoeërmolen”. In 1948 werd de molentak gedempt en werd later het pand tot woningen verbouwd. Daarnaast stonden er nog twee watermolens; de molen van het Klooster Redemptoristen in Wittem en de watermolen gelegen aan de Wittemer Allee; de Wittemermolen.


Ook in de Geul staan een aantal watermolens zoals de Volmolen in Epen, de Commandeursmolen in Mechelen, De Molen van Otten te Wijlre en de Groote Molen in Meerssen. In Bed en Breakfast ‘t Wienhoes bakken wij nog ambachtelijk brood met het meel van de Commandeursmolen in Mechelen.


In juli 2021 viel er in het Belgisch deel van de Geul extreem veel regen met als gevolg de overstromingen in het stroomgebied van de Geul. De kans op herhaling van zo’n extreme regenbui is eens per 500 jaar, maar zal de komende jaren toenemen door klimaatverandering.


Al in de 19e eeuw zorgde de Geul in België veelvuldig voor wateroverlast. Er zijn sindsdien verschillende maatregelen genomen. Zo werd er in de 19e eeuw bij Plombières in België een tunnel uitgehouwen waardoor men de Geul omleidde.


Eind 20e eeuw was de Geul erg gereguleerd met veel stukken die als een kanaal rechtdoor waren getrokken. Sinds begin 21e eeuw werd met Europese subsidie de natuurlijk staat van de Geul deels hersteld. Nu kent de Geul weer stroomversnellingen, grindoevers en afkalvende oevers.


Na de wateroverlast in 2021 werd er naast Bed & Breakfast ‘t Wienhoes een natuurgebied aangelegd waar het water van de Geul en de Selzerbeek bij hevige regen kan worden opgevangen.


De foto bij deze blogpost trof ik tussen oude documenten van ‘t Wienhoes aan. Op de foto is te zien dat de Selzerbeek buiten zijn oevers is getreden en door het Wienhoes stroomt. De foto is niet gedateerd dus ik weet geen datum die bij de foto hoort. Het zou in de vijftiger jaren kunnen zijn geweest. Wie de jongen op de foto is weet ik ook niet.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Σχόλια


bottom of page