top of page

Het Geuldal

Partij-Wittem is een van de tien kerkdorpen van de gemeente Gulpen-Wittem. Het dorp ligt in het Geuldal, op de rechteroever van de Geul, een slingerende rivier tussen hagen en hooilanden, houtwallen en hellingbossen, holle wegen en hoogstamboomgaarden.


Het Geuldal verveelt geen moment. Een heerlijk heuvelland om doorheen te dwalen. Door de hoogteverschillen, zuidelijke ligging en kalkrijke bodem komen er veel dieren en planten voor die je nergens anders in Nederland vindt. Het zinkviooltje bijvoorbeeld, maar ook de geelbuikvuurpad, hazelmuis en wilde kat.


In het Geuldal kun je heerlijk wandelen, fietsen, mountainbiken en zelfs paardrijden. Natuurmonumenten heeft er verschillende wandelroutes uitgezet, https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/geuldal


Gelegen in het Limburgse heuvellandschap, tussen de rivier de Geul en de Selzerbeek, ligt onze Bed & Breakfast “’t Wienhoes”. ‘t Wienhoes was in het midden van de 16e eeuw een Tolhuis naast een Herberg waar aan de Kasteelheren van Wittem tol betaald moest worden. Voor 1668 was het ook jarenlang de gevangenis waarin de heren van Wittem misdadigers opsloten.


De huidige linkervleugel met woonhuis dateert uit de 13e eeuw. De rechtervleugel is in de 17e eeuw als pleister-plaats voor de postkoets gebouwd door Graaf Ferdinand Von Plettenberg.


Tegenwoordig doet de rechtervleugel dienst als een comfortabele Bed & Breakfast met 5 B&B kamers en drie luxe vakantiewoningen, elk met een eigen badkamer en toilet. ‘s Morgens verzorgen we een ontbijt met zoveel mogelijk lokale ingrediënten en indien beschikbaar ons eigen vers geplukte fruit. Het ontbijt wordt geserveerd in de voormalige paardenstal.


Daarnaast is er een zeer grote achtertuin met prachtige borders, diverse looppaden die de terrassen verbinden, grote bomen en een enorm gazon waar het in de zomer goed vertoeven is.

In de tuin staat het bakhuis. Het bakhuis is tevens monumentaal en stamt uit de 19e eeuw. De oven is nog operationeel, met enige regelmaat organiseren wij hier een workshop pizza bakken.

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentáře


bottom of page