top of page

Bed en Breakfast het Wienhoes serveert bij het ontbijt Jam uit eigen tuin

Tegen het eind van de zomer is het in de tuin oogsttijd.,De rode en witte miemele-, kroonsjelle-, zwarte en blauwe bessenstruiken hangen vol. De takken van de oude kweeperenboom maken door al het gewicht een diepe buiging. Hoogste tijd dus om de handschoen (letterlijk) op te nemen en de bessen te plukken voordat de vogeltjes hun buik vol eten (natuurlijk laat ik voor hen nog genoeg hangen).

Na de oogst begint het echte werk. De wasbak ligt vol bessen, bladeren, takjes en meegelifte insecten. Dit is mijn minst favoriete klusje; het schoonmaken. Grote pannen met kokend water staan ondertussen op het fornuis te pruttelen met schone weckpotten. Zodra de jam klaar is zal deze in de weckpotten worden bewaard en in de loop van het jaar bij het ontbijt worden geserveerd.

Na de schoonmaak wordt het fruit gekookt. Naast het fruit komt er nog wat citroensap en eventueel specerijen zoals kaneel, anijs of vanille bij en suiker, veel suiker. Dit is belangrijk want de jam moet minstens een jaar bewaard kunnen worden. Minder suiker kan ook, maar dan bewaart de jam zich niet zo lang. De juiste verhouding tussen fruit en suiker is ook van cruciaal belang is voor de perfecte consistentie en smaak.De geschiedenis van jam gaat terug tot de oudheid, waar het ook werd gebruikt als een manier om fruit langer houdbaar te maken.

Jam heeft ook een nostalgische kwaliteit die warme herinneringen oproept aan zelfgemaakte lekkernijen en gezellige ontbijttafels. Het bereiden van jam is een kunst op zich, waarbij Of het nu gaat om een eenvoudige, huisgemaakte confituur , gelei of een luxueuze ambachtelijke jam, Het uiteindelijke resultaat maakt van elke snee brood een traktatie. Veel van onze gasten gebruiken het ook in de yoghurt.

Nadat al het fruit verwerkt is staat de voorraadkast weer vol. Onze gasten kunnen weer het hele jaar genieten van al het zomerse fruit uit de tuin. Dit jaar hebben we nog meer bessenstruiken geplant, zoals moerbei, frambozen, druiven, honingbessen en bramen. Zodoende hopen we na de volgende zomer onze gasten te kunnen verwennen met al het lekkers dat de natuur ons biedtAmbachtelijk gemaakte kweeperenjam
Kweeperenjam
Ambachtelijk gemaakte kersenjam
Kersenjam
Ambachtelijk gemaakte miemelenjam
Miemelenjam
8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page