top of page

Ecotoerisme

Op mijn wandelingen door Partij zie ik steeds meer zonnepanelen op de daken van de huizen liggen. Ook B&B ‘t wienhoes heeft maar liefst 44 zonnepanelen op het dak liggen, goed voor zo’n 7 MwH per jaar. Een duurzame bijdrage aan de energietransitie.

Het Wienhoes is een van de oudste gebouwen in het dorp Partij, ooit behorende bij het bezit van de graaf van Wittem. In de afgelopen jaren is het deel waarin onze Bed en Breakfast is gevestigd, door verschillende handen, liefdevol gerenoveerd, met respect voor het historisch karakter van de carré-boerderij en het omringende heuvelland. Achter de B&B ligt bijna een halve hectare tuin, waar de natuur haar gang kan gaan. Een prachtige moerasceder, de reusachtige Russische rabarber, berken, wilgen en de Sinselbeek die langs de tuin richting de Geul stroomt. Egels, mollen en heel veel vogels wonen er. Tegen de avond komen regelmatig reigers uit de omgeving hier even uitrusten. Aan het eind van de tuin staat de kippenren met 5 kippen, goed voor een vers eitje elke ochtend.

Bed & Breakfast ‘t Wienhoes ligt aan de “Oude heirbaan” in Wittem. Voor de aanleg van de Rijksweg rond 1825 was dit een belangrijk halteplaats voor reizigers tussen Maastricht en Aken. Vanuit de B en B loop je zo het Geuldal in. Als je dan de Gulperberg oploopt, wandel je zo door het Dunnenbosch, langs de Eyser heuvelrug, het Schweibergerbosch en Wagelerbosch in; een aangesloten bosgebied. Hier kan men in alle rust wandelen en genieten van overweldigende panorama’s en de prachtige natuur.

De term ecotoerisme zou voor het eerst gebruikt zijn door de Mexicaanse architect Hector Ceballos-Lascurain in 1983. Hij gaf als definitie: die vorm van toerisme waarbij de reiziger relatief ongestoorde gebieden bezoekt en daar het landschap, de flora en de fauna bestudeert, bewondert en hiervan geniet. Het Limburgse heuvelland biedt juist dit.

Wij proberen ons steentje bij te dragen door enerzijds met respect om te gaan met de omgeving maar ook door zoveel mogelijk gebruik te maken van producten die lokaal worden geproduceerd en oog te hebben voor onze ecologische voetafdruk.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page