top of page

Slaap

Een goede nachtrust is belangrijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat volwassen mensen tussen 7 en 9 uur slaap per dag nodig hebben. Als ik op vakantie of tijdens een reis in een Bed en Breakfast of hotel verblijf, heb ik altijd de eerste nacht moeite in slaap te vallen. Ik lig dan de hele avond in bed te woelen. Hoe komt het dat je de eerste nacht altijd slecht slaapt?

In 2016 verscheen een verslag van een Amerikaans onderzoek waaruit bleek dat onze hersenen in een vreemde omgeving maar half slapen. Dit noemen ze het ‘’First Night Effect’’. Je hersenen voelen aan dat je je in een onbekende omgeving bevindt en hierdoor blijft je linkerhersenhelft ’s nachts actief en alert om gevaar te herkennen. Zelfs wanneer je diep slaapt is hier sprake van. Maar gelukkig geldt dit vaak alleen voor de eerste nacht. Tijdens de tweede nacht is de hersenactiviteit van beide helften gelijk.


Een paar tips om die eerste avond goed door te komen:

  • Neem je eigen kussen mee op reis. Dit voelt lekker vertrouwd en dat kan er voor zorgen dat je je wat meer thuis voelt op het moment dat je gaat slapen.

  • Probeer ’s avonds zo veel mogelijk te ontspannen. Probeer minimaal een uur voor het naar bed gaan geen actieve dingen meer te doen. Dit zorgt namelijk voor teveel adrenaline in je lichaam waardoor het in slaap komen erg lastig gaat worden.

  • Zorg dat het lekker koel is op de kamer. Een temperatuur van ongeveer 15 a 16 graden is een ideale slaaptemperatuur. Tijdens het slapen daalt je lichaamstemperatuur en als het te warm is zal je lichaam minder snel afkoelen waardoor je lichter slaapt en sneller wakker wordt.

  • Zet elektronische apparaten zoveel mogelijk uit. Probeer je telefoon, tablet, computer etc. een uur voor het slapen gaan niet meer te gebruiken. De elektrische golven die deze apparaten uitzenden kunnen veel invloed hebben op je slaap. Ook het licht van je beeldscherm is slecht voor je om in slaap te komen.

  • Een goed boek helpt! Lezen voor het slapen gaan is een rustgevende kracht. Om nachtmerries te voorkomen kun je beter geen enge thriller lezen.


Fijne nachtrust gewenst.

28 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page