top of page

BROOD

Zo’n 30.000 jaar geleden ontdekten onze voorouders dat het beter was om graankorrels eerst te malen en in water te weken voor het te eten. Later werd het zo ontstane deeg gebakken, gestoomd of gekookt. Sindsdien is brood een belangrijk bestandsdeel van ons dagelijks menu, gemiddels eet de Nederlander ongeveer 46 kilo brood per jaar!

Naast tarwe zijn er veel andere graansoorten die gebruikt worden om brood te bakken zoals rogge, haver, tarwe, boekweit en spelt. Het graan wordt gemalen en van het fijne meel wordt brood gebakken.

Om het brood te laten rijzen werd tot in de negentiende eeuw bierresten (waar gistcellen inzitten) of een mengsel van water en meel (starter) gebruikt. Deze starter werd goed verzorgd en gevoed zodat de wilde gisten er zich in konden verzamelen. Deze starter (zuurdesem) leverde een stevig brood op en gaf een heerlijke zurige smaak aan het brood. Later gebruikte men het veel snellere gist om het brood te laten rijzen.


In Bed & Breakfast ‘t Wienhoes bakken wij ons eigen brood, hiervoor gebruiken wij het zuurdesem. Heerlijk bij het ontbijt met kaas van de lokale kaasboerderij of met Limburgse appel-perenstroop.
55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page