top of page

B en B

Bed & Breakfasts zijn al jaren zeer populair bij reizigers in Europa. De afkorting B&B op borden langs de weg werd het eerst populair op de Britse eilanden, vaak met een bordje “kamers vrij” eronder hangend. De term Bed en Breakfast wordt niet overal gebruikt. Toch vind je een of andere vorm van B&B overal in de wereld; in Nicaragua overnachte ik in een “hospedaje”, in Afrika in een “guesthouse”, in Japan kun je overnachten in een “minshuku” en in Frankrijk sliep ik in een “chambre d'hôtes”. Maar allemaal bieden ze logies met ontbijt, een Bed & Breakfast.Maar de kwaliteit kan verschillen! Ik herinner me een levendig “guesthouse” in Jakarta, Indonesië. Levendig met name wat betreft de lokale fauna in de kamer. Het bed stelde niet veel voor en met het geraas van de “fan” viel ik zwetend in een droomloze slaap. De volgende ochtend werd ik wakker van opgewonden stemmen en loeien van koeien. Het bleek dat er, vanwege een lokaal feest, een aantal koeien werden geslacht. Mij iets teveel op de vroege ochtend nog voor het ontbijt.

In Afrika waren de “guesthouses”, niet veel beter. Vaak verbleven wij in een guesthouse dicht bij een rivier. Overdag was het fantastisch met olifanten, nijlpaarden, buffels en ander wild dat kwam drinken. ‘s Avonds was een ander verhaal. Je moest doorgaans je kamer uit en om naar het toilet, dat meestal buiten stond, te gaan. Nooit meer vergeet ik de wandeling door het stikdonker, met een zaklamp in je handen, terwijl je hartslag wordt overstemd door het gebrom, gesis, gehijg, gekwetter, gekrijs en het gekras uit de jungle om je heen. De volgende ochtend bestond het ontbijt uit een kom met Nshima en een stoofpotje met nijlpaardvlees. De Nshima was erg lekker.

In de jaren dat we in Oman woonden, reisden we heel wat af in de regio. Vaak verbleven we dan voor een of twee nachten in een “guesthouse”. De kamers waren in het algemeen erg schoon, maar de bedden waren erg hard. Ik deed geen oog dicht, de hele nacht woelen en draaien. De volgende morgen bestond het ontbijt uit dadels, veel zoetigheid en sterke thee.


''s Lands wijs, 's lands eer. '

19 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page