top of page

Bed

Bijgewerkt op: 30 jan. 2022

“ Van de wieg tot het graf” is een bekend Nederlands gezegde.


Niet voor niets staat het bed centraal in dit gezegde. Ongeveer eenderde van ons leven liggen we in bed. Iemand die 90 jaar oud wordt ligt gemiddeld zo’n 32 jaar van zijn leven in bed!


Het waren de Egyptenaren die voor het eerst sliepen op een verhoogd bed met een bedbodem van gevlochten leer of touw. De voordelen waren minder kou en ongedierte. De Romeinen sliepen ook op een verhoogd bed met een matras van ganzenveren.

In de middeleeuwen sliepen de rijkeren in een hemelbed, de gordijnen op en rond het bed hielden de koude wind tegen en voorkwam dat er ongedierte op de slapenden viel. Het gewone vol sliep op een juten zak gevuld met stro of in een bedstee. In de bedstee sliep men rechtop zittend omdat men dacht dat als je liggend zou slapen, al het bloed uit je hoofd zou stromen met de dood als gevolg.

Tijdens de Renaissance sliepen de rijken nog altijd in een hemelbed. Zo’n hemelbed was vaak het pronkstuk van het huis, waardoor het vaak een prominente plaats kreeg. In de 17e eeuw verleende Koning Lodewijk XIV zelfs audiëntie vanuit zijn met goud, zilver en parels gedecoreerde hemelbed. De minder fortuinlijke burgers sliepen nog altijd op een juten zak met stro.

In de houten bedden zaten vaak insecten, zodoende werden in de negentiende eeuw bedden van gietijzer gemaakt. Eind negentiende eeuw werden de bedden voorzien van springveren, de allereerste box spring. Door verbeterde productiemethoden kwam het eenvoudige bed aan het eind van de 19e eeuw binnen handbereik voor iedereen.


Vandaag de dag hebben we meer keuze dan ooit wanneer het aankomt op verschillende soorten bedden en matrassen.


Slaap zacht.
34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page