top of page

Boerenkaas

Bijgewerkt op: 10 mei 2023

Bij het ontbijt serveren wij authentieke Boerenkaas van de zuivelboerderij Mergelland in Reijmerstok. Boerenkaas is een traditionele Nederlandse kaas die wordt gemaakt van rauwe melk van koeien die op een boerderij worden gehouden. Het is een ambachtelijke kaas die met de hand wordt gemaakt volgens een oud recept. Boerenkaas is een beschermde geografische aanduiding (BGA) in de Europese Unie, wat betekent dat het alleen zo genoemd mag worden als het aan bepaalde kwaliteitscriteria voldoet.

Een van de kenmerken van boerenkaas is dat het geen toevoegingen bevat zoals kleurstoffen, conserveermiddelen of smaakversterkers. Het heeft een pure, volle smaak die varieert van mild tot pittig, afhankelijk van de rijpingstijd. Boerenkaas wordt vaak verkocht in grote ronde kazen, die soms wel meer dan 20 kilo kunnen wegen.

De productie van boerenkaas is arbeidsintensief en vereist veel aandacht voor het hele proces, van het melken van de koeien tot het rijpen van de kaas. Het begint allemaal met het melken van de koeien, waarna de melk wordt gepasteuriseerd en gestremd met stremsel. Vervolgens wordt de wrongel gesneden en in kaasvaten geperst om de wei eruit te laten lopen. De kaas wordt daarna gezouten en in een speciale ruimte gelegd om te rijpen. De rijpingstijd varieert van enkele weken tot enkele jaren, afhankelijk van de gewenste smaak en textuur.

Boerenkaas is een veelzijdige kaas die zowel als snack en als ingrediënt in gerechten kan worden gegeten. Het is lekker op brood, in salades, bij borrelhapjes of als dessertkaas. De kaas is ook geschikt om te smelten en te gratineren, waardoor het een populaire keuze is in de Nederlandse keuken.

Al met al is boerenkaas een belangrijk onderdeel van de Nederlandse culinaire traditie. Het is een ambachtelijke kaas die wordt gemaakt met aandacht voor het productieproces en met respect voor het land en de dieren. Boerenkaas is een echte smaakmaker en een aanwinst voor elke kaasliefhebber.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Bình luận


bottom of page